06 - 549 878 33
info@jtdigital.nl

6 Onmisbare SEO Blogs om je kennis up-to-date te houden

Geen werkveld is zo veranderlijk als online marketing. Dat geldt ook zeker voor SEO (Search Engine Optimization). SEO is een vast onderdeel voor ieder persoon of bedrijf dat een website voor zich wil laten werken. Om je kennis van SEO op pijl te krijgen zijn er tal van blogs waar je gebruik van kan maken. In dit artikel lichten we er 6 uit.

Bij SEO in het bijzonder speelt iets wat dit vak uniek maakt en met geen ander online marketing kanaal te vergelijken. Niemand weet namelijk precies wat er voor nodig is om webpagina’s beter te laten ranken in Google en andere zoekmachines.

Natuurlijk, er zijn veel factoren bekend die onherroepelijk bijdragen aan het verbeteren van de vindbaarheid van een website. Page speed, HTML tags, UX en ga zo maar door. Het algoritme dat uiteindelijk bepaald welke website bovenaan staat is dermate complex en geavanceerd dat niemand precies weet wat de rankings voor een bepaalde zoekterm bepaalt. Zelfs Google medewerkers hebben hier maar beperkt inzicht in.

Er is een hele industrie ontstaan rond het aanpassen van websites op een dusdanige manier dat posities in zoekmachines versterkt worden.

Omdat niemand de precieze antwoorden heeft is het voor iedere serieuze zoekmachine marketeer een grote uitdaging. Waar moet je beginnen? Welke informatie is betrouwbaar?

Volg niet alle, vaak goed bedoelde, adviezen klakkeloos op. Het is belangrijk om na te gaan wie de bron is van de informatie die je leest en ziet. Wat je absoluut niet wil is veel tijd investeren om er vervolgens achter te komen dat je geen resultaat haalt. Of erger nog, je posities in Google alleen maar verslechterd hebt.

Een algemene tip:

Bekijk elke bron die claimt door middel van kleine aanpassing in no-time een top resultaat in Google te kunnen realiseren altijd extra kritisch.

SEO is een proces voor de langere termijn, waarbij je op een natuurlijke manier bouwt aan het vergroten van je online autoriteit. Er is helaas geen quick fix.

Om iedereen die zich wil verdiepen in SEO of hier meer van wil weten een richting te geven heb ik onderstaande lijst van blogs samengesteld die in de SEO industrie te boek staan als autoriteit.

Het gaat hier om mijn persoonlijke voorkeur. Er zijn talloze andere blogs en informatiebronnen te vinden die het onderwerp behandelen. Velen hiervan zullen zeker ook waardevol zijn voor iedereen die meer van SEO wil weten.

De onderstaande bronnen helpen mij bijzonder bij het up to date houden van mijn kennis op het gebied van SEO. Iedere bron heeft zijn eigen kenmerken en benadering

1. Ahrefs

Ahrefs is een Amerikaans bedrijf dat één van de meest complete en populaire SEO tool ontwikkelt. Zelf maak ik dagelijks van de tool gebruik voor het uitvoeren van concurrentie analyses en backlink profielen. Het bedrijf heeft ook één van de meeste uitgebreide en meest gelezen SEO blogs. Zowel voor beginners als voor gevorderden biedt het blog van Ahrefs hoogwaardige content.

2. Search Engine Land

Search Engine Land

Search Engine Land is door dezelfde persoon opgericht als Search Engine Watch, welke later in deze lijst nog aan bod komt. Danny Sullivan heeft met Search Engine Land een blog neergezet dat zich bijna volledig toelegt op SEO. De posts op dit blog zijn doorgaans niet zo heel lang en verdiepend. Ze publiceren wel enorm veel artikelen. Dit kan een beetje veel zijn om allemaal te lezen en te volgen, maar ze zijn altijd up-to-date en om die reden zeker de moeite van het volgen waard.

3. MOZ

In dit lijstje is MOZ waarschijnlijk het meest gelezen blog van allemaal. De oprichter van MOZ is Rand Fishkin, een absolute ‘industry leader’ als het gaat om SEO. MOZ is gestart in 2004 als blog en online community. Inmiddels heeft het bedrijf zijn activiteiten verbreed en is naast een blog ook één van de meeste gebruikte SEO tools in de wereld. Het blog biedt een brede hoeveelheid lezenswaardige content. Dat gaat van de bekende Beginners Guide to SEO, tot aan jaarlijkse onderzoeken naar de actuele ranking factoren in Google.

4. Search Engine Watch

Het is nog maar 1996 als Danny Sullivan als een van de eerste een SEO blog lanceert. Daarmee is Search Engine Watch in de lijstje het blog met de langste historie. Het blog heeft een brede scope als het gaat om online marketing. Je vindt er niet alleen kwalitatief hoogwaardige SEO content. Ook op het gebied van SEA, Analytics, Social Media, Mobile en Video heeft het blog veel te bieden. Zeker een aanrader als je op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van online.

5. Backlinko

Als je bedenkt dat er naar schatting maandelijks meer dan 100000  mensen het blog van Backlinko bezoeken, dan is het extra opvallend dat dit het werk is van maar één persoon, Brain Dean. Deze absolute expert in het vakgebied heeft vele trouwe volgers. Zelf heb ik veel baat gehad bij de Definitive Guide to Link Building, waarin Brian uitgebreid uit de doeken doet hoe je er voor kan zorgen dat je website meer backlinks krijgt. Brian Dean is verder bekend van de Skyscraper Techniek. Deze techniek is erop gebaseerd dat je, om op een bepaalde zoekterm vindbaar te worden, ervoor moet zorgen dat je pagina in alle opzichten de concurrentie overtreft. Door je artikel completer, uitgebreider en groter te maken dan je concurrentie zorg je sneller voor een goede positie in de zoekmachines.

6. GotchSEO

Nathan Gotch is een andere SEO expert met zeer veel aanzien in het werkveld. Persoonlijk ben ik een zeer groot fan van de kwaliteit van de content. GotchSEO publiceert weliswaar niet zo vaak nieuwe content, het is wel van de grote meerwaarde. Veel van de posts op het blog zijn behulpzame guides die een bepaald onderwerp compleet uitdiepen. Zeker een aanrader om te volgens als je aan de slag wil met het vergroten van je kennis op het gebied van SEO.

En met GotchSEO komen we aan het einde van deze lijst. Het gaat hier om blogs van bronnen waar ik persoonlijk veel meerwaarde van heb gehad. Het is alleen wel het topje van de ijsberg als het gaat om SEO blogs. Het werkelijke aantal ligt vele malen hoger.

Voordat je met de tips en tricks van een bepaald blog aan de slag gaat is het wel aan te raden om onderzoek te doen naar de autoriteit van de bron. SEO is een vakgebied waarin niet iedereen binnen de lijntjes van het toelaatbare werkt. Er zijn altijd tactieken die proberen om de zoekmachine om de tuin te leiden om zo op korte termijn snelle resultaten te boeken. Deze activiteiten en tactieken worden ook wel Black Hat SEO genoemd en zullen je resultaten op de lange termijn kunnen schaden. Van alle blogs in deze lijst mag je aannemen dat ze correct en up-to-date zijn.

Veel leesplezier gewenst!

comments-o linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram